"Некваліфікована людина гірша за злочинця, журналісти мають це усвідомлювати",- наполягає радник міністра фінансів Віктор Кривенко. - "Чому в Південну Корею дуже важко завезти іномарку і айфон, а в Україну дуже легко? Чому ми другі з кінця по захисту нашого внутрішнього ринку? Чому всі країни світу вступають у ВТО десятиріччями і виторговують для себе гарні умови? Всі ці питання мають розуміти журналісти, які висвітлюють економічні теми".

"Українські ЗМІ намагаються бути або другом для аудиторії, або пропагандистом, тобто фактично виконувати функції держави. Щодо економічних процесів та реформи нашої економіки головна роль медіа повинна полягати у тому, що преса має інформувати суспільство про ціну перетворень і про ціну нероблення цих перетворень. У нас же нерідко ЗМІ через непрофесіоналізм журналістів, свою залежність від власника, тиск влади займаються пропагандою, лобіюванням або просто дезінформують аудиторію",- говорить екс-головний редактор журналу «Експерт», економіст Андрій Блінов.

Незручні питання, адресовані політикам і чиновникам,- потужний інструмент журналіста, нагадує експерт фонду «Відкритий діалог» Віктор Мазярчук. На разі одним із таких питань має бути питання про те, де гроші, які дають міжнародні фінансові організації для стабілізації економіки, відновлення країни, вважає експерт.

Час журналістам усвідомити свою відповідальність перед країною, і замість того, щоб обсмоктувати, хто з олігархів краще зумів захистити свої інтереси у лондонському суді та інші надзвичайно "важливі" для суспільства теми, працювати над підвищенням економічної грамотності населення і докладати зусиль, щоб Україна не втратила шанс перезапустити свою економіку, підкреслює редактор відділу економіки газети «День» Алла Дубровик.

Нагадаємо, 18 липня відбулась чергова онлайн-трансляція проекту "Приціл", який виробляє команда "Телекритики" за технічного партнерства компанії betv та за фінансової підтримки Фонду розвитку ЗМІ Посольства США в Україні. Цей випуск було присвячено економічним перетворенням у нашій країні. Завтра дивіться на "ВідеоТеЦі" повну версію цієї експертної дискусії.

Теги: