Правозахисниця Ольга Веснянка нарахувала лише кілька коректних сюжетів і дискусій на Суспільному і «Громадському» телебаченні про погроми ромських поселень. У приклад телевізійникам вона ставить два сюжети Львівської і Тернопільської філій Суспільного мовника та випуски програми «Нині вже» «Громадського телебачення». «З хорошого це майже все», – підсумовує Ольга.

Хибної роботи журналістів із цією темою Ольга Веснянка бачить набагато більше. Особливо її непокоїть журналістський «баланс», коли разом з ромами до розмови запрошують тих, хто висловлює ксенофобські погляди або бере участь у нападах на ромів.

«Чи доречно вважати ксенофобів експертами з ромської тематики? Наскільки є другою стороною ті, хто чинять насильство?», – запитує правозахисниця.

Наприклад, до студії Львівської філії Суспільного разом з ромським активістом запросили представницю антиромського руху «Ловці». Одеська філія Суспільного зробила включення речника ВМГО «Сокіл» – організації, яка розклеювала в Одесі ксенофобські листівки «Обережно! Цигани!».

А на загальнонаціональному телеканалі «UA: Перший» у програму «Доброго ранку, країно!» під час розмови з ромським активістом, якому майже не давали слова, включили скайпом лідера націоналістичного руху С14.

Тут варто нагадати, що ранкову програму «Доброго ранку, країно!» для Суспільного виробляє сторонній продакшн «Ера-медіа», договір з яким Національна суспільна телерадіокомпанія України вирішила не продовжувати через порушення в програмі стандартів Суспільного.

Чому не варто запрошувати ксенофобів для балансу в сюжетах і дискусіях про ромів – пояснює у своєму відеоблозі Ольга Веснянка.